Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"La llegenda de Montfalcó"

Conta la llegenda que a l’Edat Mitjana, època turbulenta i de freqüents batusses entre nobles rivals i entre la noblesa i el rei, en una d’aquestes baralles un dels bàndols va atacar Montfalcó, lloc on vivien o s’havien acollit molts partidaris del bàndol contrari.

DIMECRES 03 JUNY 2020

Després de moltes i sagnants batalles, els de Montfalcó es bateren en retirada, buscant resguard dins les muralles de la població. Un cop dins, s’aferrissaren en la defensa de Montfalcó de tal manera que els contraris, que els havien batut a camp obert, no pogueren posar ni un peu dintre del recinte.

Per tal com els successius atacs a la fortalesa no feien altra cosa que augmentar el nombre de baixes de l’escamot atacant i Montfalcó continuava inexpugnable, el cap del bàndol assaltant va determinar de rendir-los per la fam establint un rigorós setge. Com que el temps passava i Montfalcó no es rendia; els assetjadors van decidir provar una nova tàctica: que els assetjats es barallessin entre ells com havia fet el Cid Campeador a València amb èxit.

A aquest efecte, i copiant-ne la tàctica, les catapultes dels assetjadors començaren a llançar missatges incitant la gent a rebel·lar-se contra els seus caps, i com havia fet el Cid, els missatges anaven lligats a pans, amb la idea que si els assetjats passaven gana, la vista del pa acabat de fer els incitaria a rendir-se. La resposta dels defensors de Montfalcó no es va fer esperar i les catapultes de la fortalesa començaren a llançar sobre el campament enemic missatges desafiants, lligats a peixos frescos! Amb la qual cosa els qui perderen els ànims foren els assetjadors, que ben aviat van aixecar el setge.

I és que, segons diu la llegenda, sembla ser que hi ha un túnel (la gent de Montfalcó i de les Oluges en diuen “mina”) que va des de Montfalcó fins a les Oluges i des d’allí fins a la torre de guaita que hi ha a ponent del poble i que hom anomena el “Molí de Vent”, passadís per on els assetjats de Montfalcó es proveïen de queviures.

Informació facilitada pel Sr. Mateu Solé